Your Magic Blog: Menyelam Rahsia Sang Hati

Sunday 11 June 2017

Menyelam Rahsia Sang Hati

Salam Sejahtera buat semua pembaca budiman 🙏
.
.
Sudah 16 Ramadan untuk tahun 2017 pada hari ini.
Sangat syukur kepada Allah untuk apapun kebaikan, nikmat dan anugerahNya yang kita sedari mahupun tidak sedari.
.
.
.
Semalam............ 

Setelah mengadakan sesi latihan Jurus Nafas Syahadah kepada dua orang murid, aku cuba melakukan zikir-zikir rutinku.

Entah kenapa........ 

Terasa ada penghalang untuk aku memasuki wilayah Hati.

Aku telah tahu........

Bahawa ketika aku memasuki wilayah Sang Hati melalui zikir, aku akan merasakan getaran-getaran yang begitu halus, nyaman dan terasa sangat nikmat yang bermula dari tengah dada dan merebak ke seluruh badan. 

Getaran-getaran itu boleh berubah menjadi letupan-letupan quantum yang menghasilkan gerakan-gerakan di badanku, serta munculnya perasaan-perasaan yang bergelora yang begitu memabukkan.

Dari gelora perasaan ini, mengalir ratus juta informasi memasuki ruang mindaku yang entah dari mana datangnya secara pasti.

Perasaan-perasaan yang muncul itu, sesekali begitu kuat sehingga membuat aku ingin teriak dan mengalirkan air mata keharuan, kecintaan dan kerinduan kepada Tuhan ku.

Kemuncak daripada proses itu adalah....... Kedamaian yang tidak terlukiskan dengan kata-kata.

Damai yang hening, hening yang damai... Ahh entahlah apa kata yang sesuai untuk memaknainya.

Fenomena ini...............

Aku tidak tahu memaknainya dengan istilah-istilah sains metafizik.

Aku hanya tahu bahawa ini adalah sebuah peningkatan vibrasi energi melampaui dimensi ketiga, keempat, kelima, bahkan ke enam. Itu pun aku tidak tahu dengan tepat dan pasti sampai dimensi ke mana.

Apa yang jelas.......... 

Keadaan ini sangat indah dan mengasyikkan. 

Hari yang aku lalui terasa kosong dan hambar jika aku tidak memulainya dengan fenomena ini. Ia umpama minyak tanah bagi pelita, atau minyak petrol bagi kenderaan. Tanpanya, hariku menjadi lesu, berat dan melelahkan.

Dari pembacaanku..........

Aku dapat tahu bahawa fenomena seperti ini dipanggil sebagai 'Dzuq' di kalangan kaum Sufi. Dzuq yang berpanjangan menghasilkan 'Saqr' iaitu perasaan mabuk ketuhanan. Ini pula akan mencetuskan 'Ishq' iaitu rasa rindu ketuhanan.

Aku hanya menjalaninya. Mindaku seperti 'pendrive' yang dipasangkan ke 'library alam semesta' menerima ledakan informasi. Ada iras-iras yang digambarkan dalam file Lucy yang dibintangi oleh si jelita Scarlet Johanson. 

Ada tahap-tahap. 

Apa yang aku alami mungkin baru level 5% sahaja. Di dunia ini memanng benar-benar ada yang mengalami level yang lebih tinggi dan jauh lebih tinggi.


***

Tapi semalam..........................

Aku tidak dapat mengakses wilayah hati itu!

Sehingga jam 2 pagi aku mencuba masih gagal. 

Memaksa diri mengakses ke wilayah itu malah membuat getaran energi rendah menyusup masuk ke sistem ku sehingga badan terasa berat, kepala jadi pening, fikiran jadi stress. 

Aku mengesan peningkatan hormon kortisol iaitu hormon stress terembes di dalam aliran darahku membuat seluruh badanku jadi tegang dan fikiran ku jadi sempit dan emosi ku jadi bangkit. 

Sistem saraf ku jadi tegang, nafasku jadi berat, medan tenagaku jadi sempit. Sangat buruk keadaan sebegitu.

Ahh sudahlah.... Baik aku tidur. Esok masih ada rahmat Allah.
.
.
.
Pagi ini aku cuba lagi.

Kesan hormon kortisol semalam masih ada memberi efek.

Apa yang salah?
Aku bertafakkur lama mencari jawapan..............

................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................ 

Dan.............. Aku baru perasan.......

Ternyata kemarin aku membaca sebuah artikel.
Hasil pembacaan itu membuat fikiran ku aktif ke permukaan.

Ternyata...............

Zikir tidak akan jadi kalau Fikir masih aktif.
Fikiran yang aktif menghalang pembukaan Hati.

Zikir itu adalah memasuki 'rumah suci' Allah iaitu Hatiku... dan Hatimu....
Masuk ke 'rumah suci' Allah wajib 'telanjang' dari pakaian-pakaian emosi dan setan-setan fikiran.

Jika aku berzikir dan tidak 'merasakan' getaran-getaran rasa indah di dada dan hatiku, itu ertinya aku masih berfikir. Aku belum berzikir.

Aku masih berfikir, aku belum berzikir!


Diabadikan di dalam Kitab Suci QS. Thaahaa. 11 – 14 :

“Maka ketika ia datang ketempat api itu ia dipanggil : “ Hai Musa “. Sesungguhnya Aku ini adalah Tuhanmu, maka tanggalkanlah kedua terompahmu, sesungguhnya kamu berada di lembah yang suci, Thuwa. Dan Aku telah memilih kamu, maka dengarkanlah apa yang akan diwahyukan. Sesungguhnya Akumini adalah Allah, tiada Tuhan selain Aku, maka mengabdilah ( sembahlah ) Aku, dan dirikanlah shalat untuk berdzikir ( mengingat ) kepada Aku “.

Ayat di atas mengisahkan kisah Nabi Musa ketika bertemu Tuhan. Perintah "tanggalkanlah kedua terompahmu" adalah ayat tersirat untuk menanggalkan perkara-peraka yang menghijab Nabi Musa 'menemui' Tuhan.

Kira-kira apakah maksudnya? Terompah itu menyiratkan makna apa?


Apa yang aku fahami, mengikut apa yang aku alami adalah...............

Fikiran-fikrian ku,
Emosi-emosiku.

Ternyata.........

Membaca boleh jadi hijab Hati.
Mendengar ceramah-ceramah boleh menjadi hijab Hati.

Jika, informasi luar itu mula menarik fikiran untuk aktif berfikir.

Kerana wilayah Sang Hati hanya boleh dimasuki melalui proses melepaskan dan meyucikan,


***

Perasaan-perasaan itu ada tahap dan ada level getaran masing-masing.

Perasaan-perasaan yang bergetar kasar dan rendah adalah irama hati orang-orang awam. 

Setiap perasaan yang memancarkan gelombang energi yang unik dan tersendiri dan akan menarik getaran energi dalam kumpulan yang sama.

Misalnya, perasaan Sedih.

Ia adalah perasaan rendah yang kasar. Karakter energinya menarik orang-orang dan hal-hal yang menyedihkan kerana semua itu getaran energi satu rumpun.

Wilayah hati yang lebih dalam memancarkan vibrasi energi yang lebih halus dan semakin halus, indah, menginspirasikan, menghidupkan dan membahagiakan.

Informasi lanjut untuk hal ini boleh anda bacar di Ebook Loncatan Energi. Apa isi Ebook Loncatan Energi, klik di sini : Ebook Loncatan Energi 


***

Hati itu 'rumah suci Tuhan'.
Hati itu 'khazanah perbendaharaan Tuhan'
.
.
.
 
Sungguh sangat beruntunglah orang-orang yang menyucikan Hati nya.
.
.
Semoga tulisan ini menjadi inspirasi kepada para Pencari dan Pencinta Tuhan.

Kutinggalkan sebuah lagu syahdu untukmu teman.............


.
.
.
Salam cinta kasih Tulus dari dasar hati paling dalam.


~ from Qi With Love

...
Umar Paranorms
Kota Kinabalu
6 comments:

 1. Masyaallah... Tqvm with love no limit pada TGMU.... 😍😘😍

  ReplyDelete
 2. Menarik sungguh smpi ke hati..

  ReplyDelete
 3. Menarik sungguh smpi ke hati..

  ReplyDelete
 4. This is a topic that's near to my heart... Many thanks! Where are your contact details though? aol.com mail login sign

  ReplyDelete
 5. But this important tax factor does not affect the Mortgage Calculations. mortgage calculator canada Likely to impact fares for balance of the year and perhaps longer. mortgage calculator

  ReplyDelete

BAHAGIA DAN BERLIMPAH

BAHAGIA DAN BERLIMPAH Kondisi hidup mengikuti kondisi hati. Di sini, hati mewakili emosi dan perasaan. Perasaan itu sifatnya magnetik. Ia ...