Your Magic Blog: Liku-liku perjalanan rohani

Tuesday 6 September 2011

Liku-liku perjalanan rohani

salam Smile

perjalanan spiritual adalah satu proses transformasi rohani dari kesedaran rendah menuju kesedaran yang semakin dan semakin tinggi. dari level super sedar, kesedaran kita dibalut dgn lapisan-lapisan rohani yang semakin memendam kekuatan yang asal sehinggalah balutan akhir unsur tanah iaitu jasad kita. perjuangan kita adalah untuk membebaskan kesedaran kita daripada balutan-balutan atau hijab2 yang menhadkan potensi sejati yg kita miliki sejak azali. usaha pembebasan ini ditempuh oleh manusia dalam berbagai kaedah mengikut latar budaya dan rezeki ilmu masing2. 

sin ilahi yg dicetuskan oleh master ahmad ghozali dan dibawakan di web QI ini adalah juga salah satu kaedah daripada ratusan cara yg ditempuh anak manusia dalam usaha meningkatkan kekuatan rohaninya. pendekatan kita mungkin berbeza, namun intinya hanya satu iaitu, mengolah kekuatan rohani. soal kehebatan msg2 cara tidak kita timbulkan di sini.

ada beberapa murid yg dekat dan jauh menyatakan pada saya bahawa kehidupan mereka seolah 'lebih sengsara' semenjak melatih spiritual mereka. ada-ada saja dugaan yg datang kadang berat kadang ringan. dari masalah peribadi, keluarga, sehinggalah ke masalah kewangan dan bermacam lagi. sehinggalah ada bisikan-bisikan yg muncul di benak, adakah kesusahan demi kesusahan yg melanda ini adalah hasil daripada saya mengamal ilmu spiritual???

jawapan saya...NO WAY!

anda melatih spiritual atau tidak, kesusahan-kesusahan tetap akan datang kepada anda. para guru malahan mahaguru spiritual saja tetap menghadapi kesusahan-kesusahan hidup. para wali, nabi, rasul malahan nabi junjungan Muhammad SAW sendiri yg merupakan guru spiritual yg plg sempurna tetap juga mengalami kesusahan-kesusahan dalam kehidupan. mereka melatih rohani malahan jauh lebih hebat daripada kita. siapa antara kita yg sakitnya melebihi nabi ayub as? siapa antara kita yg lbh miskin drpd nabi isa as? mereka adalah mahaguru spiritual malah hidup mereka kelihatannya jauh lbh sengsara drpd kita.

beza kita dgn mereka hanyalah kesedaran atau makrifah. apa yg kita lihat sebagai kesusahan mengikut tahap makrifah kita, adalah merupakan satu kesenangan bagi mereka. apa yg kita lihat sebagai penyakit mengikut tahap makrifah kita, adalah nikmat menurut makrifah mereka. begitu tingginya kualiti rohani mereka sehingga mereka mampu mengubah kesedaran mereka terhadap sesuatu.

jika anda bljr sin ilahi, tidak semestinya anda yg sakit akan terus sihat, atau anda yang miskin akan terus kaya, atau anda yang menganggur akan terus dapat kerja, atau anda yang bujang akan terus dpt pasangan. jika sebelum anda belajar sin ilahi anda ada penyakit, anda mungkin tidak terus sembuh dgn belajar sin ilahi kerana tujuan utama latihan spiritual adalah meningkatkan kesedaran. kalau dulu anda sering mengeluh ketika sakit, sekarang anda blh tersenyum dan bersyukur walaupun sakitnya kambuh. kalau dulu anda tension ketika kesempitan wang, kini anda tetap tenang dan yakin adanya rezki dari Allah untuk anda. "Transformasi Kesedaran", inilah tujuan utama latihan rohani. 

kesihatan tidak semestinya membuat orang bahagia, kekayaan tidak semestinya membuat orang bahagia. anda perhatikan di sekeliling anda, betapa ramai org sihat namun tidak bahagia, berapa ramai orang kaya namun tidak bahagia. bahagia adalah soal perasaan, kerja mental kita. anda hanya akan bahagia jika anda mampu meningkatkan kesedaran anda dan memahami hakikat bahagia. sebab itu orang spiritual tidak bergantung kepada apapa untuk bagaia. dalam susah dan senang, sakit dan sihat, terkenal atau tidak, mereka ttp bahagia.

so bagi anda yang sdg menjalani spiritual, atau anda yang baru ingin belajar ilmu2 spiritual, please remember...tujuan utama latihan spiritual adalah untuk "mentransform kesedaran" iaitu bagaimana anda boleh melihat sesuatu yg susah kelihatan senang, bagaimana anda melihat sesuatu yg negatif menjadi positif. 

jika anda melihat orang-orang spiritual itu sakit atau miskin, percayalah mereka ttp bahagia. semua positif bagi mereka kerana mereka telah berjaya 'mentransform' kesedaran mereka sehingga kebahagiaan mereka tidak lagi bersandar pada mana2 nilai-nilai duniawi. inilah yg saya mahu anda pelajari, dalami dan jiwai.

lalu bagaimana dgn kesihatan? kekayaan? kehebatan? keselamatan? dan lain-lain keperluan dan hasrat kita?

anda ingat hukum LOA? apa yang ada difikiran anda itulah yg anda akan perolehi. seorang ahli spiritual hanya merasa sengsara ketika dia masih struggle 'mentransform' rohaninya di mana persepsi-persepsi negatif masih banyak di dalam jiwanya. namun ketika 'transformasi rohani' sdh sempurna, dimana jiwanya hanya ada getaran-getaran positif, maka di sinilah bermulanya fasa anugerah cinta kasih. jiwa anda hanya terisi dgn nilai-nilai positif, dgn energy-energy positif dan itu yg akan menarik seluruh perkara-perkara positif utk dtg kepada anda mengikut proses hukum alam.

so sekarang, adakah anda masih merasa susah??? kalau ya teruskan latihan rohani anda sehinggalah 'transformasi rohani' anda semakin sempurna dan jiwa anda semakin positif dan anda akan melihat semuanya di alam ini hanyalah positif dan hanya hal2 positif yang datang kepada anda dan kehidupan anda.

salam Smile

3 comments:

  1. Salam. Faham tuan... Sedang mengalaminya... Insyaallah bisa diatasi... Dengan berkat bimbingan tuan... Jazakumullah... Jasamu akan ku kenang...

    ReplyDelete
  2. Insyallah dan paham akan saranan tuan paranorms, semalam cuba post macam tak dapat masukan hmmmm x taulah masaalah duniawi nie.... maybe server error..... apa2 pun jasamu tetap ku kenang tn paranorms.

    ReplyDelete
  3. post y baik, sama dgn pglmn sy sdri..akhirny ada penjelasan.

    ReplyDelete

BAHAGIA DAN BERLIMPAH

BAHAGIA DAN BERLIMPAH Kondisi hidup mengikuti kondisi hati. Di sini, hati mewakili emosi dan perasaan. Perasaan itu sifatnya magnetik. Ia ...