Your Magic Blog: Rezeki Kita Di Tangan Allah

Wednesday 1 June 2011

Rezeki Kita Di Tangan Allah


Rezeki...betapa kita semua selalu disibukkan samada secara fikiran, masa dan tenaga utk mencari rezeki...malah terkadang kita mengabaikan dan meninggalkan byk perkara penting demi mencari rezeki. misalnya tanpa sedar kita krg memberi perhatian kpd keluarga. malahan byk antara kita yg tertinggal solat semata2 kerana kesibukan mencari rezeki...inilah dunia dgn segala mcm perhiasannya yg menghanyutkan.

kalaulah kita melihat keadaan apa adanya, sesungguhnya rezeki adalah di tangan Allah. Dialah Ar-rozzaq, yangg maha memberi rezeki. Dialah sumber rezeki...dari tgn siapapun kita dpt rezeki, itu hanyalah saluran-saluran untuk Allah mengalirkan rezeki kepada kita...dan saluran-saluran inilah hijab yg menghalang kita utk melihat Allah sebagai sang pemberi rezeki yg mutlak...dan dgn itu kita tersiksa. tersiksa kerana kita terus mengharap rezeki daripada saluran-saluran ini. kita takut rezeki kita terputus atau terganggu dari saluran-saluran ini...apa saluran-saluran itu? contohnya paling dekat bos kita...kita takut melanggar setiap arahan bos, nanti kurang gaji. kita kena siapkan kerja secepat mungkin sampai lupa utk solat, sebab takut bos marah dan gaji kena potong hehe...alangkah siksanya jiwa kita kerana tidak melihat apa adanya. kita lebih takut kepad makhluk daripada sang pencipta yg Maha Kuasa...


Surah Al-Ankabut ayat 60

"Dan berapa banyak binatang yang tidak menanggung rezeki-Nya, Allah-lah yang memberi rezeki kepadanya ( kepada binatang ) dan kepadamu ( para manusia ), dan Ia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui."

inilah kebenaran...inilah hakikatnya...jadi, kunci pertama utk kita mendapat limpahan rezeki adalah dgn YAKIN...YAKIN bahawa di tangan Allah rezeki kita. yg lain cuma penyalur, bukan sumber...dan YAKIN ini harus disuburkan saban waktu, biar menjadi HAQQUL yAQIN...keyakinan yg sebenar-benarnya, tanpa ada sedikitpun keraguan...inilah konsep yg dicungkil dalam LOA, Law Of Attraction, yg dulunya dikenali sbg LOF, Law Of Faith...yg sebenarnya adalah konsep yg plg dasar dlm kerohanian Islam...iaitu IMAN...YAKIN :)

Selamat mendapatkan limpahan rezeki dari Allah Yang Maha Kaya dan Pemurah :)

No comments:

Post a Comment

BAHAGIA DAN BERLIMPAH

BAHAGIA DAN BERLIMPAH Kondisi hidup mengikuti kondisi hati. Di sini, hati mewakili emosi dan perasaan. Perasaan itu sifatnya magnetik. Ia ...